GESTIÓ DEL RISC VOLCÀNIC (I): Comprensió, avaluació i gestió del risc

QUÈ S’ENTÉN PER RISC VOLCÀNIC?

Segons la definició establerta per l’Oficina de Reducció de Desastres de les Nacions Unides (UNDRR per les seves sigles en anglès), s’entén per risc volcànic la possibilitat que l’activitat volcànica causi danys a les persones, al medi ambient o a les infraestructures en un període de temps determinat.

El risc no només depèn del volcà en si i dels perills que poden ocórrer abans, durant i després d’una erupció, sinó també de com d’exposades estan les persones (així com edificis, animals, etc.) i de com de vulnerablessón al perill, a més del seu nivell de preparació per fer-hi front. Segons la UNDRR:

L’exposició és la proximitat de les persones, les infraestructures i les activitats humanes (com l’agricultura, el turisme o la urbanització) a un volcà actiu.

La vulnerabilitat és el conjunt de condicions que fan que una persona o comunitat sigui més fràgil davant d’una erupció volcànica. Aquestes condicions poden ser físiques (per exemple, les persones grans i malaltes solen ser més vulnerables que les joves i sanes), socials (per exemple, si la comunitat manca d’infraestructures, informació adequada o educació per respondre davant d’un desastre), econòmiques (per exemple, si hi ha manca de recursos per evacuar la població o prendre altres mesures de mitigació) o ambientals (per exemple, si el lloc és propens a esllavissades o inundacions).

La capacitat és la combinació de totes les fortaleses, atributs i recursos disponibles en una organització, comunitat o societat, que permeten gestionar i reduir el risc i incrementar la resiliència.

COM S’AVALUA EL RISC VOLCÀNIC?

Tenint en compte el que acabem d’explicar, l’avaluació del risc volcànic inclou:

  • La identificació i caracterització dels potencials perills (incloent-hi informació sobre la seva ubicació, intensitat, freqüència i probabilitat). Pots aprendre més sobre els diferents perills volcànics en aquesta entrada del volkiblog.  
  • L’anàlisi de l’exposició i la vulnerabilitat (considerant les dimensions físiques, socials, de salut, ambientals i econòmiques).
  • L’avaluació de les capacitats eficaces per fer front a situacions de risc probables i buscar possibles alternatives.

I UN COP ES CONEIX EL RISC... COM ES GESTIONA PER PODER-LO REDUIR?

La gestió del risc volcànic és un aspecte fonamental tant en períodes de repòs volcànic (és a dir, entre erupcions i crisis volcàniques) com durant crisis volcàniques (es considera que s’inicia una crisi volcànica quan hi ha una amenaça d’erupció a curt termini o ja s’ha iniciat una activitat volcànica fora del que és habitual). El seu objectiu és mitigar els impactes dels perills volcànics sobre la societat, les infraestructures i el medi ambient. Una correcta gestió del risc volcànic ha de perseguir:

  • Conèixer millor la zona volcànica i els seus potencials perills.
  • Dissenyar i executar mesures que permetin REDUIR l’exposició i la vulnerabilitat i AUGMENTAR les capacitats de les comunitats que podrien veure’s afectades.

La gestió del risc volcànic requereix accions a curt, mitjà i llarg termini que s’han de dur a terme en l’àmbit social, econòmic, estructural i ambiental. A més, cal tenir en compte que els perills volcànics poden transcendir fronteres i continents. Per això, és imprescindible que les institucions defensin una coordinació internacional pel que fa als sistemes d’alerta primerenca i als plans de gestió del risc volcànic a nivell global. Aprèn més sobre com es gestiona el risc volcànic al volkiblog!

References

United Nations Office for Disaster Risk Reduction (UNDRR). 2017. The Sendai Framework Terminology on Disaster Risk Reduction. “Capacity”. Accessed 10 March 2025. https://www.undrr.org/terminology/capacity

United Nations Office for Disaster Risk Reduction (UNDRR). 2017. The Sendai Framework Terminology on Disaster Risk Reduction. “Exposure”. Accessed 10 March 2025. https://www.undrr.org/terminology/exposure

United Nations Office for Disaster Risk Reduction (UNDRR). 2017. The Sendai Framework Terminology on Disaster Risk Reduction. “Resilience”. Accessed 10 March 2025. https://www.undrr.org/terminology/resilience

United Nations Office for Disaster Risk Reduction (UNDRR). 2017. The Sendai Framework Terminology on Disaster Risk Reduction. “Vulnerability”. Accessed 10 March 2025.https://www.undrr.org/terminology/vulnerability

Prieto-Torrell, C., Geyer, A., de Bolós, X., & Barde-Cabusson, S. (2025). GESTIÓ DEL RISC VOLCÀNIC (I): Comprensió, avaluació i gestió del risc. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.15970207

Textos: Claudia Prieto-Torrell (GEO3BCN-CSIC), Adelina Geyer (GEO3BCN-CSIC), Xavier de Bolós (GEO3BCN-CSIC), Stephanie Barde-Cabusson (GEO3BCN-CSIC)

Il·lustracions: Noah Schamuells (GEO3BCN-CSIC)

Termes d’ús: Este documento está publicado con licencia CC By-NC-ND (Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas). Se permite descargarlo y compartirlo libremente siempre y cuando se den crédito de manera adecuada. No se puede cambiar de forma alguna ni usarlo de forma comercial. Ver más información sobre la licencia CC By-NC-ND aquí.