Glossari

Definicions dels principals termes que apareixen en el llibre “Descobreix els volcans” i en aquesta pàgina web. Els trobareu ordenats alfabèticament però també podeu cercar-los clicant a les lletres que apareixen més avall.

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

Z

A

Activitat Efusiva

Tipus d’activitat volcànica en què el magma arriba a la superfície de la Terra gairebé sense fragmentar, donant lloc a fluxos o colades de lava. Es dóna en magmes amb poc contingut de gasos.

Erupción Fagradalsfjall, Toby Elliott, Unsplash License. https://unsplash.com/photos/HNDs26Xh1lI

Activitat Explosiva

Tipus d’activitat volcànica en què es produeixen explosions com a conseqüència de l’expansió de gasos magmàtics. Aquestes explosions expulsen piroclastos a l’exterior.

Aigües termals

Són aigües minerals que provenen de parts profundes i calentes de l’escorça i que surten a la superfície terrestre a més de 5 º C de temperatura. En zones volcàniques poden assolir temperatures molt més grans, i s’han usat històricament com un tipus de teràpia medicinal.

Zona geotérmica de Waiotapu, Nueva Zelanda (180108-85), GeologyPics https://geologypics.com/search-images/?_sf_s=thermal
Bloc errático

Són enormes roques que es desprenen del volcà i es mouen surant sobre la lava. Si s’aturen, poden bloquejar el riu de lava i desviar-lo.

Bomba volcànica

Piroclast de més de 64 mm que és expulsat per un volcà durant l’erupció podent assolir molts quilòmetres de distància.

Geology Department, Wittenberg University, Springfield, Ohio, USA, Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0). https://www.flickr.com/photos/jsjgeology/40918007744

Con volcànic

Edifici volcànic de forma més o menys cònica i que es construeix per l’acumulació de materials volcànics (tant lava com els piroclasts) al voltant de la boca del volcà.

Volcán Mayon, Filipinas, Rafael Loreto, Unsplash License. https://unsplash.com/photos/vK6E0xSLb9s

Corrents de densitat piroclàstiques

Són fluxos de material piroclàstic, de mida bloc a cendra, i gas volcànic. Viatgen a gran velocitat al llarg de diverses desenes de quilòmetres, destruint o enterrant gairebé tot al seu pas. Les seves temperatures extremes (entre 200 ° C i 700 ° C)  poden encendre incendis i fondre neu i gel.

Actividad Volcán de Fuego, Conred Guatemala, Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0). https://www.flickr.com/photos/conred/19339585831

Disjunció Columnar

Tipus de fracturació d’una colada de lava que, a causa del seu refredament, es contrau i es trenca en formes regulars, sent les més comunes les de 6 costats, formant hexàgons. A mesura que els nivells inferiors de la colada de lava es van refredant, es van formant columnes de roca volcànica.

Foto: Joaquín Hopfenblatt

Dom volcànic

Protuberància circular (semblant a un gra) que es forma durant l’erupció de magma molt viscós amb dificultat per flui. A causa del moviment tan lent de la lava, aquesta s’acumula formant una mena de tap a la boca del volcà.

 Domo del volcán Chaitén, Sam Beebe, Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0), https://www.flickr.com/photos/28585409@N04/3390999244

Erupció estromboliana

Tipus d’erupció poc explosiva, caracteritzada per l’emissió de colades de lava combinades amb l’expulsió de piroclasts que cauen a terra en forma de pluja. És molt freqüent l’emissió de bombes volcàniques.

Erupció Hawaiana

Tipus d’erupció poc explosiva a causa del baix contingut de gas al magma. Durant aquest tipus d’erupcions amb prou feines es generen piroclasts, i les fonts i colades de lava són els productes més destacables.

Fissura eruptiva

Fractures o esquerdes que es formen al terreny, per on s’inicien les erupcions moltes vegades. Són més o menys lineals i poden tener diversos quilòmetres de llarg. És la zona per on surt el magma a les erupcions fisurals.

Fisura erupción volcán Bárðarbunga, Peter Hartree, Released under CC BY-SA 3.0: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

Gravímetre

Instrument que es fa servir per mesurar el camp gravitacional local de la Terra. En l’estudi dels volcans, la variació en la quantitat de magma que hi ha a l’escorça pot produir petits canvis en la força de gravetat.Aquesta variació es pot mesurat amb aquest instrument

Jökulhlaup

Paraula Islandesa que descriu un esdeveniment violent que es produeix per la interacció entre una erupció volcànica i una glacera, donant lloc a una ràpida fusió del gel i a fortes riuades.

Lahar

Els lahars són fluxos de fang que es formen al barrejar-se material piroclàstic, roques i aigua. Poden formar-se quan hi ha tempestes durant o després d’una erupció, o al fondre’s la neu o el gel en contacte amb el magma o material volcànic. Són molt energètics i poden causar molts danys.

Maar

Morfologia típica de les erupcions freatomagmàtiques, en què l’erupció explosiva dóna lloc a un cràter molt ample però baix. Sovint s’omplen d’aigua per formar un llac de poca profunditat.